Wyśpiewaliśmy razem Historię

15.11.2019

W przeddzień Święta Niepodległości, mieszkańcy Dębicy i okolic ochotnie odpowiedzieli na zaproszenie Stowarzyszenia im. Edmunda Bojanowskiego „Dobroć” do udziału w III Lekcji Śpiewu Patriotycznego. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Burmistrz Miasta Dębica Pan Mariusz Szewczyk oraz Starosta Dębicki Pan Piotr Chęciek.

Z powodu niekorzystnej pogody, tegoroczna Lekcja Śpiewania nie mogła się odbyć pod gołym niebem… W Auli bł. Edmunda pod kościołem klasztornym w Dębicy uczniowie ledwo się pomieścili. Jak widać, przeniesiona na dębicką zmienię tradycja śpiewania patriotycznego dobrze się przyjęła i zaczyna kwitnąć. Pośród licznych uczniów nie zabrakło przedstawicieli najstarszych i najmłodszych mieszkańców.

Lekcję śpiewania tradycyjnie poprowadził Pan Paweł Adamek. W tym roku w duecie z s. Haliną Rosiek – służebniczką dębicką. Wspólnie wprowadzili uczestników – uczniów w radosną atmosferę wspólnego świętowania. Lekcję rozpoczął występ dzieci z Placówki Wsparcia Dziennego „Promyki Nadziei” które wraz z siostrami służebniczkami wykonały pieśni „Uwierz Polsko” oraz „Dla Niepodległej”.

Każdy otrzymał śpiewnik zawierający tekst wybranych pieśni patriotycznych wraz z notatką historyczną. W tym roku Profesor postanowił nauczyć pieśni „W krwawym polu srebrne ptaszę”. Postanowienie udało się zrealizować nie tylko dzięki wspaniałym umiejętnościom prowadzącego lecz również gorliwości uczniów.

Wybrzmiały najpiękniejsze i najbardziej lubiane pieśni patriotyczne. Do zaśpiewania niektórych z nich „przy tablicy” zostali wywołani min. Pan Poseł Jan Warzecha, Matka Generalna Służebniczek s. Maksymilla Pliszka,  Burmistrz Pan Mariusz Szewczyk i Starosta Dębicki Pan Piotr Chęciek. Wszyscy „odpowiadający” zostali klasyfikowani i mogą wsiąść udział w kolejnej, VI Lekcji Śpiewu Patriotycznego, która – jak Pan Bóg pozwoli – odbędzie się już za rok.

Nasza FOTO – relacja na Flickr

III Lekcja Śpiewu Patriotycznego

Zapraszamy do obejrzenia relacji przygotowanej przez Polską Telewizję Regionalną i Dębice TV

– którym dziękujemy za objęcie wydarzenia patronatem medialnym.