Wycieczka dzieci i rodziców z Nowego Kamienia

24.09.2023

W sobotę 23.09.2023 r. do Dębicy przybyła grupa Dzieci wraz z Rodzicami  i Opiekunami – z Nowego Kamienia. Wycieczka ta stała się możliwa dzięki dofinansowaniu z Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej w Rzeszowie, w ramach otwartego konkursu ofert na realizację w roku 2023 zadań publicznych Województwa Podkarpackiego w zakresie profilaktyki uzależnień.

Choć wydawało się, że deszcz pokrzyżuje plany, po chwili rozpogodziło się i słońce towarzyszyło dzieciom aż do ich wyjazdu. Dzięki temu możliwe stało się przeprowadzenie zajęć sportowych dla dzieci i ich rodziców na świeżym powietrzu.

Aktorzy z teatru Kurtyna z Krakowa zaprezentowali dzieciom spektakl profilaktyczny „Niewinna gra”. Zaś dla rodziców przeprowadzili pogadankę o uzależnieniach behawioralnych.

Po zajęciach nadszedł czas na ciepły posiłek, który wszystkim bardzo smakował. Po obiedzie i krótkim odpoczynku Dzieci z Rodzicami przeszli do kościoła, gdzie zapoznali się z postacią bł. Edmunda Bojanowskiego oraz zostali zapoznani z historią przybycia Sióstr Służebniczek do Dębicy i ich obecności na tej ziemi. Dzieci zostały zachęcone do pomagania innym na wzór bł. Edmunda Bojanowskiego. Na zakończenie obdarowano wszystkich Uczestników nagrodami.