U Matuchny Częstochowskiej

06.10.2021
Madonno Czarna Madonno jak dobrze Twym dzieckiem być .

Z tymi słowami  w sercu nasi seniorzy przeżyli spotkanie z Matuchną Częstochowską. Spełniło się ich marzenie aby dotrzeć jeszcze raz do stóp Pani Jasnogórskiej. Po pierwsze tak  dużo Jej zawdzięczają. Po drugie Częstochowa to duchowa stolica Polski. Z wielkim wzruszeniem i radością rozpoczęli swoje zwiedzanie Sanktuarium Jasnogórskiego.  Udali się do kaplicy aby pozdrowić  Maryję  w ikonie Pani Częstochowskiej. O Maryjo witam Cię o Maryjo kocham Cię intonowało serce każdego seniora.

Seniorom towarzyszyła siostra Faustyna ze Zgromadzenia Sióstr Urszulanek będąc ich przewodnikiem po Sanktuarium . Na początku spotkania opowiedziała o ikonie Jasnogórskiej. Wskazywała  ważne elementy, które znajdują się tuż przy obrazie. Są nimi pas  Św. Jana Pawła II, który miał na sobie podczas zamachu a także  trzy róże podarowane przez  papieży:   Jana Pawła II, Benedykta XVI i Franciszka. Potem  przeszliśmy wszyscy do Sali Rycerskiej,  aby  wysłuchać  historii powstania oraz  dziejów Jasnej Góry. Przede wszystkim poznaliśmy tajniki samej ikony i zobaczyliśmy różne suknie i korony. Ojcowie Paulini przyozdabiają nimi obraz Matki Bożej. Co więcej  słuchaliśmy opowieści o wielkich władcach Polski, którzy w ważnych momentach państwa stawali przed tronem królowej Polski aby prosić ją o wsparcie i zawsze zostawali wysłuchani. Kolejnym etapem naszego zwiedzania było Muzeum Jubileuszu 600-lecia Jasnej Góry i Bastion Świętego Rocha. Zmęczeni ale szczęśliwi odpoczęliśmy posilając się obiadem w Domu Pielgrzyma. Następnie  przyszedł czas na indywidualne  spędzenie wolnego czasu.

Wszyscy udali się do kaplicy przed obraz Maryi, aby z Nią pobyć serce przy sercu i wsłuchać się w Jej słowa, które kierowała do każdego osobiście.

Po Mszy Świętej wróciliśmy do autokaru i ruszyliśmy w powrotna drogę do Dębicy. Seniorzy kolejny raz cieszyli się, iż pokonali swoje słabości fizyczne i mogli zobaczyć  piękne i ważne  miejsca ich ukochanej ojczyzny Polski.

Z całego serca i z całej duszy chcemy Maryjo Tobie podziękować, że pozwoliłaś  w swojej dobroci do Twej stolicy dzisiaj pielgrzymować…i  tylko Tobą Matko się cieszyć i tylko z Tobą chwil kilka być. Ze słowami tej piosenki wracaliśmy do domu mając w swej pamięci chwile spędzone na Jasnej Górze.