U Matki Bożej Zawadzkiej

08.09.2023

Jak co roku, w pierwszą niedzielę września, w Sanktuarium Matki Bożej w Zawadzie rozpoczyna się Wielki Odpust, który trwa przez cały tydzień. Jest to szczególny czas, kiedy liczne grupy pielgrzymów przybywają do Matki Bożej, aby wzmocnić swoją wiarę, a w ciszy i spokoju doświadczyć piękna wspólnej modlitwy.

Wieś Zawada znajduje się około 6 km od Dębicy, a początek jej dziejów sięga około XIII w. Najdroższym skarbem jest murowany kościół z cudownym obrazem Matki Bożej, którego powszechny kult rozpoczął się około XVI wieku. Sanktuarium Matki Bożej Zawadzkiej jest bardzo ważnym miejscem, o czym świadczy szeroki ruch pielgrzymkowy, szczególnie w okolicach 8 września, kiedy w Kościele Katolickim obchodzimy Święto Narodzenia Najświętszej Maryi Panny, gdzie właśnie takie wezwanie ma zawadzka parafia.

I dla naszych Seniorów Sanktuarium w Zawadzie jest bardzo ważnym miejscem. W środę – 6 września br. w kolejnym dniu Wielkiego Odpustu odbywał się Dzień Chorych. Jak co roku całą grupą pojechaliśmy do Zawady, aby wraz z innymi pielgrzymami, którzy w jesieni życia nierzadko dźwigają ciężar choroby bądź związanych z wiekiem różnych niedomagań, u stóp Matki Bożej złożyć wszystkie troski, a w zamian otrzymać pokrzepienie i umocnienie. Wyruszyliśmy autobusem o godz. 8.00. Bazylika była już zapełniona pielgrzymami, ale jeszcze udało się nam zająć miejsca siedzące. O godz. 9.00 rozpoczęła się Msza święta, którą sprawowało wielu kapłanów pod przewodnictwem Proboszcza parafii Najświętszego Serca Pana Jezusa w Dębicy-Latoszynie, Ks. Piotra Grzanki, który wygłosił okolicznościowe kazanie, po którym wszystkim chorym udzielono Sakramentu Namaszczenia Chorych. Po Mszy Świętej mieliśmy jeszcze chwilę czasu na indywidualną modlitwę przed Cudownym Obrazem Matki Bożej Zawadzkiej. Po skończonej Eucharystii całą grupą poszliśmy na przygotowany przez parafialny Caritas poczęstunek, a następnie autobusem wróciliśmy do Domu Symeona i Anny.

To był dla nas szczególny dzień. Bogu niech będą dzięki za piękną pogodę i czas, jaki mogliśmy spędzić u stóp Najlepszej z Matek. Wierzymy, że opieka Matki Bożej i przeżyte tam chwile będą nam towarzyszyć w codziennym życiu.