Seniorzy na filmie o kardynale Wyszyńskim.

24.09.2021

Seniorzy domu Symeona i Anny mieli okazję spotkać się z osobą błogosławionego kardynała Wyszyńskiego na filmie „Wyszyński-Zemsta czy przebaczenie”. W pełnym składzie udali się do kina Śnieżka na film. Z wielkim zainteresowaniem śledzili dylematy bohatera. Przyznali że okres młodzieńczy księdza kardynała nie był im znany. Po oglądnięciu filmu dzielili się swoimi przeżyciami i przemyśleniami z wielkim zaangażowaniem.

Pani  I. zwróciła uwagę na cierpienia i zmagania młodego księdza.

Mówiła „żal mi było że tak się trudził i zmagał”.  Dodała  „ten trud ma sens i sprawia że człowiek staje się mocny Bogiem”.  Potwierdzają to słowa samego kardynała: „ Umiera się raz i człowiek szybko okrywa się sławą, ale żyje się w trudzie, bólu i cierpieniu długie lata, i to jest większe bohaterstwo”.                                                    „Każda rzecz wielka musi kosztować  i musi być  trudna. Tylko rzeczy małe i liche są łatwe”

Większość osób dostrzegło  trud  z jakim zmagał się młody Wyszyński a mianowicie miłość nieprzyjaciół i przebaczenie.

Seniorzy przyznali że trudno jest kochać tych, którzy są inni i czasami krzywdzą, dlatego postać kardynała  jest dla nich inspiracją i pomocą. Kardynał Wyszyński mówi  o tym „Jak trudno jest miłować-ale jak warto jest miłować”, „Każda nienawiść, każda pięść wyciągnięta przeciw bratu -jest przegraną”. „Człowiek, który nie lubi i nie umie przebaczać, jest największym wrogiem samego siebie”.

Panią M. zachwyciła codzienna i zwyczajna posługa młodego kapelana wśród chorych i żołnierzy.

Przede wszystkim jego oddanie i zaangażowanie w codzienności. To napełnianie codzienności Bogiem i promieniowanie Bożą miłością. Stwierdziła „tak bardzo potrzebujemy takich ludzi w naszym świecie, w naszej codzienności”. Posłuchajmy jak to przeżywał prymas Wyszyński: „Nie wystarczy w Boga wierzyć trzeba jeszcze Bogu..zawierzyć”., Mówi się że czas to pieniądz. A ja wam powiem, czas to miłość. Bo wszyscy jesteśmy owocem Ojcowskiej miłości”.

Film o Wyszyńskim pobudził każdego z seniorów ale  też nas opiekunów do refleksji i zamyślenia nad sobą i swoim życiem. Jakże mocno brzmią nam w uszach słowa księdza kardynała:
 Tylko orły szybują nad graniami i nie lękają się przepaści, wichrów i burz. Musicie mieć w sobie coś z orłów!- serce orle i wzrok orli ku przyszłości”.