Dzieci i praca z nimi

Dla dzieci i młodzieży organizujemy wyjazdy zimowe i wakacyjne, zapewniając im w ten sposób odpoczynek w bezpiecznych warunkach poza zasięgiem zagrożeń. Co roku w piękne zakątki Polski zabieramy na wakacje około 50 dzieci. Z naszych wyjazdów dzieci wracają wypoczęte, z nowymi przyjaciółmi, sercem pełnym ciepłych wspomnień i głową pełną nowej wiedzy o świecie.

Co roku podczas festynu radośnie obchodzimy Dzień Dziecka. To rodzinny czas szalonej zabawy. To już nasza tradycja – co roku dołącza do nas więcej rodzin. Ostatnio swój dzień świętowało u nas ponad 500 dzieci!

Prowadzimy Placówkę Wsparcia Dziennego”Promyki Nadziei” w Dębicy.

Zapewniamy w niej dzieciom opiekę, zajęcia profilaktyczne i wychowawcze, ciepły posiłek. Dbamy o to, by były w niej sprzęty sportowe, gry oraz wszelkie inne artykuły niezbędne do prowadzenia zajęć z dziećmi. Gdy któremuś z nich brakuje odpowiedniego obuwia czy ubrań, wspieramy rodzinę w ich zakupie. Troszczymy się także o to, by każde dziecko miało przybory szkolne i nigdy nie było głodne. Rozumiemy trudności rodzin, które wokół nas żyją, dlatego robimy co w naszej mocy, aby im pomóc w trosce o najmłodszych.

Jednym z nurtów naszej działalności jest wychowanie w tradycji. Dlatego angażujemy dzieci w różnorodne wydarzenia ważne dla nas wszystkich.

W 2017 roku dzieci zaangażowały się w przygotowanie przedstawienia teatralnego z okazji 100-lecia objawień Fatimskich “Dolina Pokoju”. Do tego przedstawienia dzieci przygotowywały się na warsztatach teatralnych i muzycznych.

W 2017 roku dzieci we współpracy z dorosłymi włączyły się w przygotowanie Wieczornicy Patriotycznej “Bo na Chrystusa my poszli werbunek”.

W 2017 roku w ramach projektu “Drogi ku wolności” dla dzieci uczestniczyły w warsztatach “Uczymy się kochać ojczyznę”, zaś dla młodzież brała udział w Grze Miejskiej po historycznych miejscach w Dębicy. W obu zajęciach wzięło udział łącznie 200 osób.

W 2018 roku dzieci wzięły czynny udział w lekcji Śpiewu Patriotycznego “Wyśpiewajmy razem historię”. Na “Lekcji Śpiewu” zgromadziło się około 1000 osób.

Zapisz się do naszego newslettera!

Będziemy Cię informować o tym, jak rozprzestrzenia się Dobroć!

Pomagamy od 2004 r. Łączy nas wspólny cel. Inspirowani przykładem życia bł. Edmunda Bojanowskiego, ze szczerą dobrocią wychodzimy naprzeciw troskom i potrzebom dzieci, ubogich, starszych i chorych.

Stowarzyszenie im. Edmunda Bojanowskiego "Dobroć" ul. Krakowska 15 39-200 Dębica

kontakt@stowarzyszeniedobroc.pl