Ładowanie Wydarzenia

« Wszystkie Wydarzenia

Spektakl plenerowy „Skwer Wyszyńskiego”

23 maja @ 17:00 - 19:00

Projekt współfinansowany ze środków Urzędu Miasta Dębica
Kadr z Skwer Wyszyńskiego - Teatr A - Zwiastun

W ramach przygotowania do beatyfikacji ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego, Prymasa tysiąclecia serdecznie zapraszamy na występ TEATRU A z Gliwic pt. Skwer Wyszyńskiego.

Spektakl plenerowy „Skwer Wyszyńskiego” określony w podtytule jako „misterium drogi” dotyka pewnego paradoksu – w nawiązaniu do losu wielu proroków (inspirująca postać Ezechiela, któremu Bóg odbiera mowę, szykując do misji prorockiej), czas odosobnienia, internowania staje się dla Prymasa okresem pogłębionych rekolekcji – drogi, którą samemu trzeba przebyć, by uwiarygodnić program odnowy duchowej i społecznej Polaków. To w więzieniu dojrzewają, zostają opracowane i spisane w znacznej mierze idee Jasnogórskich Ślubów Narodów i Milenium Chrztu Polski.

Przygotowywany spektakl nie rości pretensji do rekonstrukcji historycznej, jest raczej próbą opisu dychotomii świata podzielonego (w laboratorium zamkniętego, strzeżonego obozu) na „my” i „oni”. Jest próbą zrozumienia tych „drugich”, bez czego nie sposób wyobrazić sobie dyplomacji, która przechodzi w dialog. Prymas silny siłą wiary, człowiek niezłomny, w przygotowywanym spektaklu daje świadectwo swojej bezsilności, rozpatrywanej z punktu widzenia osadzonego bez procesu, schorowanego, oderwanego od swojej Wspólnoty człowieka. Tytułowy „Skwer Wyszyńskiego” to miejsce, które prowokuje do pytania (szczególnie młodszego pokolenia Polaków) o to, co wiedzą, co sądzą o postaci i roli Prymasa Tysiąclecia. Na ile dzisiejsza wolność, do której łatwo przywyknąć (to naturalne) „wschodziła” w celi prymasowskiej? Twórcy podjęli się przygotowania spektaklu plenerowego, który uniwersalizując postać Kardynała Wyszyńskiego, skłaniałby do popularyzacji jego życiorysu, jednocześnie sięgając do historii powojennej Polski. Spektakl w znacznej mierze bazuje na refleksjach, duchowym dzienniku, prowadzonym przez Prymasa podczas całego okresu internowania – jego „Zapiski więzienne” to dokument prawdziwego duchowego szlachectwa, wyraz odpowiedzialności i głębokiej troski o losy Kościoła w Polsce, jak i samej Ojczyzny, autentyczny zapisem własnej, ludzkiej słabości.

Skwer Wyszyńskiego – Teatr A – Zwiastun

Szczegóły

Data:
23 maja
Czas:
Koszt:
Projekt współfinansowany ze środków Urzędu Miasta Dębica
Wydarzenie kategoria:

Organizator

Stowarzyszenie im. Edmunda Bojanowskiego „Dobroć”/PWD „Promyki Nadziei”
Telefon:
kontakt@stowarzyszeniedobroc.pl